מגמת התחל”ה -התמחות, חונכות, למידה
מנהיגות ויזמות בסביבה העסקית
בבסיס התכנית שני עקרונות מעצבים:
- “תלמיד אחד בכל פעם” (One student at a time) – עיקרון המקדם יחס אישי בלמידה במגמה, באמצעות חונכות אישית.
- “חיבור לעולם האמיתי” (Real world connection) – למידה מבוססת התמחות בעולם העסקי.
מטרת המגמה – לעזור לתלמידים למצוא את המנהיג והיזם הגלום בהם.
דרכי הפעולה של המגמה
חונכות: במהלך השנה התלמידים לומדים להכיר את עצמם, חזקותיהם, כישוריהם ומאפייניהם האישיים, בתיווך ועזרה של מורי המגמה והקבוצה. החונכות מכוונת לתכנון ולהשגת מטרות והתפתחות אישית. תהליך החונכות, מוביל את התלמידים, בהמשך דרכם במגמה ללמוד מתוך תשוקה, המחוברת לתחומי עניין שלהם.
התמחות: לאחר תהליך מעמיק של חקר תחומי עניין, התלמידים בוחרים ויוצרים קשר עם מקום התמחות. בהמשך הם יוצאים ליום למידה ועשייה בו הם חוקרים את הארגון אליו בחרו לצאת. במקום ההתמחות התלמידים מקבלים ליווי ממנטור (איש מקצוע בארגון) וחוקרים נושאים בארגון. לבסוף התלמידים מבצעים מיזם אישי/ארגוני/קהילתי.
למידה: למידה עיונית ומעשית במספר רב של תחומי ידע ומיומנות. בנוסף התלמידים רוכשים “כישורים רכים” (כגון עבודה באמצעים מקוונים ושיתופיים, עבודת צוות, פיתוח אינטליגנציה רגשית ועוד) הנחוצים בעולם התעסוקה של המאה ה-21. התלמידים כותבים עבודות על סמך ידע שרכשו בתהליך ההתמחות ובבית הספר, ומפתחים תמונת עתיד של חייהם.
תהליך הערכה במגמה
תהליכי ההערכה מבוססים על הערכה פרויקטאלית הכוללת פורטפליו מלווה תהליך חונכות אישית וקבוצתית, חקר מקום ההתמחות, תיעוד ורפלקציה של תהליך ההתמחות, הערכת מנטור, הערכת חונך ופרזטציה בה יוצג הפרויקט ותהליך ההתמחות:
כיתה י’ – הערכה חלופית – תלקיט תוצרים.
כיתה יא’ – בחינה חיצונית עיונית.
כיתה יב’ – עבודת גמר (ספר פרויקט) – בחינה חיצונית.
מבנה המגמה
המגמה נלמדת בהיקף של עד 10 יח”ל במשך 3 שנים:
- מקצוע מוביל (5 יח”ל) -“מנהיגות ויזמות”- הנלמד בכיתה י’- יא’
- מקצוע התמחות (5 יח”ל) – “השפעה ויוזמה”- הנלמד ב-יא’- יב’